Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

Úvod  /  Aplikace  /  Zvlhčování  /  Zvlhčování potravinových produktů


Zvlhčování potravinových produktů

Ideální vlhkost pro čerstvé produkty

Čerstvé ovoce a zelenina, které vypadá, jako by bylo právě sklizeno. Systémy Humi Fog a Humi Extra zajišťují vlhkost prodejní expozice a zabraňují dehydrataci nejen ovoce a zeleniny, ale také masa, ryb či sýrů.

Čerstvé potraviny mohou být předmětem značné ztráty hmotnosti způsobené dehydratací: u ovoce a zeleniny 15 - 58%, u masa 15%, u ryb 15%, u sýrů 7%. Výsledné ekonomické ztráty mohou být opravdu významné.

Zvlhočování potravin Systémy Humi Fog a Humi Extra maloobchodníkům nabízí mimořádné výhody. Snížením hmotnostních ztrát výrobků až o 90% a prodloužením svěžesti až na 72 hodin může být zvýšen obrat a ztráty z ovoce, zeleniny a dalších čerstvých produktů mohou být omezeny na minimum.

Naopak správně navlhčená produkce vypadá jako by byla právě sklizena (čerstvý a vlhký povrch), je křupavá (lesklá a pevná) a svěží (světlé barvy). Výhody rehydratace mohou být ještě dále posíleny, pokud je produkce navlhčena brzy po sklizni.

Chladící expozice, nechlazené prostory s produkcí a skladovací prostory mají obvykle nízkou vlhkost (50 - 60%). To způsobuje rychlou zkázu většiny zelinářských produktů, které změknou a zhoubovatí, ztrácí na váze, změní barvu a vypadají mnohem méně lákavě.

Chcete-li během skladování i expozice zachovat správnou úroveň vlhkosti, využijte systémy Humi Fog a Humi Extra - automatické zvlhčovací systémy vyznačující se univerzálnosti a mimořádně nízkými provozními náklady.

Zvyšuje image ploch čerstvých produktů a podporuje prodej

Moderní supermarkety kladou stále větší důraz na expozice ovoce a zeleniny. Sortiment produktů a jejich správné řazení, osvětlení, prezentace a dosažení vyšší kvality nabízeného zboží jsou klíčovými požadavky prodejců.

Bylo jasně prokázáno, že jeden obchod může být upřednostněn před ostatními na základě vnímaného obrazu, čerstvosti a ceny nabízených produktů. Dehydratované produkty poškozují obrázek svěžesti a výrazně ovlivňují prodejní výsledky.

Systémy Humi Fog a Humi Extra umožňují výrazně omezit náklady na pracovní sílu, přičemž prodejci již nejsou nuceni opakovaně postříkávat produkci pro její navlhčení, nebo ji přesunout do chladnějšího prostoru.

Jasné ÚSPORY

Kolik můžete ušetřit se systémy Humi Fog a Humi Extra:

Vezměme si jako příklad sekci ovoce a zeleniny ve vzorovém supermarketu:

  • Denní tržby: 500 €
  • Ztráty, bez mlžení, způsobené ztrátou nebo znehodnocením hmotnosti o 8%: € 40
  • Ztráty s mlžením, způsobené ztrátou nebo znehodnocením hmotnosti o 4%: € 20
  • Denní úspora: € 20
  • Roční úspory: € 20 x 300 pracovních dnů = € 6000

Systémy Humi Fog a Humi Extra jsou řízeny cyklickým časovačem, který lze nastavit na různé intervaly (ideální časování 4 sekundy každých 10-15 minut). Spotřeba vody pro střední systém (40 trysek) je 40-60 litrů za 24 hodin. Spotřeba elektrické energie je velmi nízká.

Fungování

Voda z vodovodní sítě je filtrována a tlakována pomocí čerpadla na 20-60 bar.

Tlaková voda prochází prostřednictvím extrémně úzkého potrubí (9-12 mm) do speciálních trysek, které ji atomizují na kapičky o velikosti 10-20 mikrometrů.

Tato jemná mlha nevytváří žádné nepříjemné vjemy pro zákazníky v dosahu postřiku a vytváří velmi jemnou vrstvu mikrometrizované vody na produktech, čímž tyto produkty chrání a re-hydratuje a prodlužuje tak jejich čerstvost.

Univerzálnost systému umožňuje přizpůsobit ho všem typům produktových expozic, včetně svislých a vodorovných skříní a samostatných expozic. Ve skladovacích prostorech mohou být vytvořeny zóny s řízenou vlhkostí levným a jednoduchým způsobem.

Údržba je omezena na minimum, což navíc poskytuje velice nízké provozní náklady.

Tři druhy možného použití systému Perfect Umi

Možnosti využití

  • V zařízení na zpracování ovoce a zeleniny a na prodejních místech
  • Na chladících expozicích
  • Na stáncích ovoce a zeleniny

Výhody, které lze vidět

Grafy porovnávají chladící prostory při teplotě 5°C bez zvlhčování prostoru a se zvlhčovaním prostoru.

Výhody systému Perfect Umi

Je důležité vzít v úvahu, že grafy se vztahují na výrobky s ideální úrovní vlhkosti, což není vždy reálná situace, vzhledem k tomu, že čerstvé produkty podléhají velkým ztrátám vlhkosti v celém dodavatelském řetězci.

Systémy Humi Fog a Humi Extra umožňují naprostou rehydrataci produktů a přínosy proto budou mnohem větší, než jak je uvedeno v grafech.

Video ukázkaVideo ukázku aplikace zvlhčování potravin naleznete zde a zde.

Rychlý kontakt

TechniFog s.r.o.
Syllabova 1161/19
703 00 Ostrava

+420 608 121 319

info@technifog.cz

Nahoru